Weet je wat mijn grootste remmende kracht is? Wat me het meeste tegen houdt in mijn ondernemerschap? Dat ben ik zelf! Ik heel veel last van dat stemmetje in mijn hoofd. Nou.. stemmetje, noem het maar gerust een stem! Een stem die schreeuwt “Wie ben jij nou helemaal, wie denk jij wel dat je bent?”

Ik dacht dat ik de enige was die hier last van heeft. Totdat ik er over begon te praten. Met Maja. Een prachtige vrouw. Met een mooi bedrijf. En een krachtige uitstraling. Ze reageerde stomverbaasd, en opgelucht. “Heb jij dat ook?”

Later sprak ik Petra. Ze wil voor zichzelf beginnen. Haar ogen glanzen als ze over haar plannen begint. Maar ze aarzelt. Waarom, vraag ik haar. Wat houdt je tegen? “De stem in mijn hoofd”, zegt ze. “De stem die zegt dat er al zoveel zijn die hetzelfde doen. Is er nog wel plek voor mij? Ben ik wel goed genoeg?”

Ineens viel bij mij het kwartje. Dit gebeurt ook in sociale media. Ondernemers vinden het heel lastig om zichzelf zichtbaar te maken. Want zichtbaarheid maakt vindbaar, maar ook kwetsbaar. Ineens kan iedereen van alles van je vinden. En het ergste is… je vindt zelf nog het meeste van jezelf.

Al jaren begeleid ik ondernemers hierin. Daarom organiseer ik op donderdag 16 november de dag: Schop onder je kont. Waarin we jouw stemmen gaan temmen, en meteen nog een paar andere hobbels tackelen waar ondernemers allemaal tegenaan lopen en die groei belemmeren. 

Alles op een rijtje:

Nancy op event

  • Wanneer: donderdag 16 november
  • Waar: ergens in Haarlem. Je ontvangt de exacte locatiegegevens na inschrijven
  • Hoe laat: 10 tot 16 uur, zodat je buiten de file om kunt rijden
  • Investering: €49,50, exclusief BTW en inclusief lunch

Kom je?

Ja, ik doe mee!

 

PS:  Hoe kwam ik tot deze dag. Mijn diepste drijfveer in alles wat ik doe is bijdragen aan groei. In de afgelopen jaren heb ik honderden ondernemers getraind en gesproken. De afgelopen tijd heb ik gezocht naar de rode draad in al die ontmoetingen. Ik hoefde niet ver te zoeken. Iedereen (IEDEREEN!) vertelde eigenlijk hetzelfde:

  • ik ben bang om door de mand te vallen
  • ik ben bang om iets te zeggen dat mijn ‘brand’ schaadt
  • ik ben bang om belachelijk gevonden te worden
  • ik ben bang dat vakgenoten (die beter zijn dan ik) iets van me zullen vinden (iets negatiefs)
  • ik ben bang om fouten te maken
Rode draad: ik ben bang. Die angst blijkt niet alleen rondom sociale media te hangen, maar rondom alles wat met zichtbaarheid te maken heeft. Want zichtbaarheid maakt kwetsbaar. En vindbaar. Zo houdt de angst voor kwetsbaarheid de ondernemer klein. Zo zonde! Als jij iets doet waar jouw klanten bij gebaat zijn, dan doe je die klanten tekort met je onzichtbaarheid. En jezelf ook.