winkel met lokkers

Waarom laat ik je nou een lang stuk schrijven, als de bedoeling is om korte online updates te schrijven… Ik weet  zeker dat je je dat hebt afgevraagd. En het antwoord is makkelijk. Je hebt niets aan korte online updates. Je hebt wel iets aan waardevolle online updates. En waardevolle updates leiden de juiste lezer naar daar waar jij ze hebben wilt.

Je kunt een volledige boodschap niet doen in maximaal 140 karakters. Je kunt niet uitleggen wie je bent, wat je doet en voor wie, waar je te vinden bent en wat je op dit moment in de aanbieding hebt in een korte sound bite. No way. Dit kun je wel allemaal kwijt op je blog, je website, je nieuwsbrief, e-boek of een landingspagina.

Eigenlijk is het simpel, je blog, website etc. is je winkel. En je sociale media is de gouden gids, je uithangbord, je vertegenwoordiger, je mond op mond reclame etc. Door prikkelende korte zinnetjes in de sociale media te posten, die leiden naar je winkel, trek je klanten aan.

blog vs sociale media

 

 

Heb je een blog/wegsite/landingspagina, maar doe je niets met sociale media, dan heb je wel een winkel, maar geen lokkers naar die winkel. Met sociale media, en zonder blog/website/landingspagina heb je wel lokkers, maar ja… waar gaan ze heen? Waar vertel je je hele verhaal? Daarom schrijf je dus een stuk waar alles in staat wat je te zeggen hebt, en hoe je het te zeggen hebt.  En dan ga je beginnen:

  • check even of je jezelf herkent in het stuk. Leg je lijstje met jouw 5 kernwaarden ernaast. Straal je uit wat je uit wilt stralen? Zo niet.. aanpassen die tekst!
  • zoek een beeld bij je tekst, zonder beeld heeft de tekst bijna geen zin. En pas op… niet alle beelden op internet mag jij zo maar gebruiken. Dus maak je foto’s zelf, of gebruik rechtenvrije foto’s. Ik vind Canva.com handig. Je kunt ook rechtenvrije foto’s zoeken via Google (type je zoekterm in, klik op Afbeeldingen, dan op Tools, dan op Gebruiksrechten en dan op Gelabeld voor hergebruik).
  • wat is de actie die jij wilt dat de lezer neemt? Zet het er duidelijk in. Dus.. wil je gebeld worden? Dan eindig je het stuk bijvoorbeeld met: Ben je benieuwd wat ik voor jou kan doen? Bel mij op: 06-12345678. Word je liever gemaild? Dan staat hier dus je mailadres. Wil je dat mensen zich inschrijven, zeg dat dan. Jij denkt dat ze dat zelf wel bedenken, maar dat doen ze niet. Echt niet. Nog beter is een opvallende inschrijfbutton.

Nu is je stuk echt af. Het kan online gepubliceerd op je website, blog, in je nieuwsbrief of op je landingspagina.  Hierna volgt het schrijven van de korte teksten:

  • haal de 5 beste zinnen uit het stuk. Deze zinnen zijn je ideale waardevolle online updates.
  • zet er een link (de URL) bij naar het langere stuk op je site, blog, nieuwsbrief etc. Een korte link is natuurlijk het mooiste, daar ga ik in deze training niet dieper op in.  In tools als Hootsuite zit een handige functie waarmee je links verkort. Werk je niet met Hootsuite, dan kun je naar bitly.com. Dit is gratis, en speciaal bedoeld voor het inkorten van lange links. Overigens kan ik je Hootsuite van harte aanraden. Met een gratis account kom je een heel eind. Je maakt het aan via deze link naar Hootsuite-free –
  • hashtags – hekjes # – zet voor belangrijke woorden in een zin een #. Of liever nog, zet een serie hashtags onderaan je bericht. Zoek je collega’s dan plaats je een # voor een woord dat vakjargon mag zijn. Klanten spreken geen vakjargon, dus zoek je klanten.. plaats je # dan voor een woord dat een klant zou gebruiken.

Bewaar alle korte updates in een Excel of Word document. Zo bouw je aan een document waar je in de toekomst heel (heel) veel tijd mee gaat besparen. 

Heb je een vraag, stel ‘m dan bij Geef een reactie

Ga verder met oefening 10.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.