schrijven

De afgelopen oefeningen ben je aan het werk geweest met een heel raamwerk van onderwerpen waarover je het wel of juist niet gaat hebben. Nu gaan we schrijven…

Je hebt een eierwekker nodig (of als je gék wordt van het getik van het ding, gebruik je de timer op je telefoon). En je gaat schrijven volgens een aantal spelregels. Houd je daar ook echt aan… je zult zien dat het dan het beste werkt. Klaar? Daar gaan we…

Dit zijn de spelregels:
  • gebruik een potlood
  • gebruik je schrift
  • zet je telefoon en je mailprogramma uit
  • ga desnoods op een plek buiten kantoor zitten, zodat je niet voortdurend gestoord wordt
  • gebruik de eierwekker of timer!

Dan nog mijn mantra bij het schrijven… misschien heb je er iets aan. Ben je een perfectionist? Lees dit mantra dan eerst even een keer of 10 voordat je begint met schrijven.

Alles wat je doet is klad. 

Sinds ik dit mantra het mijne heb gemaakt is mijn productie verveelvoudigd, en daarmee ook mijn inkomen. Je kunt maanden en dagen in je eentje prutsen aan de komma’s en andere details om uiteindelijk misschien bijna de perfectie te behalen… je kunt ook met een ruime voldoende genoegen nemen en sneller tot een beter resultaat komen door de feedback van anderen ter harte te nemen. Ik heb dit advies van ondernemersgoeroe’s Laura Babeliowsky en Nisandeh Neta. Als zij beiden met hetzelfde advies komen, dan moet het wel een goed advies zijn.

Je gaat schrijven volgens een paar stappen:

  1. Kijk naar de structuur die je in de voorgaande oefeningen hebt gemaakt. Wil je omzet (rood)? Wil je wat meer lol in je werk (oranje)? Wil je je onderscheiden van je collega’s (geel)? Wil je uitstralen waar je goed in bent (groen)? Wil je werken aan je toekomstdroom (blauw)? Kies een kleur. (Je moet echt kiezen. Wat heeft nu prioriteit).
  2. Nu kies je binnen die kleur 1 onderwerp waar je het beste gevoel bij hebt.
  3. Begin op een lege bladzijde in je schrift.
  4. Zet de eierwekker op 10 minuten (je mailprogramma en je telefoon staan uit, toch?)
  5. En schrijf… let niet op lelijke zinnen, grammaticale fouten, gewoon schrijven totdat de timer gaat. Zet je eigen kritische stem uit. Dit is klad… laat het potlood het werk doen. Schrijf!

Wandelen of dansen

Nu mag je kiezen.. of je gaat even wandelen (buiten), of je zet lekkere muziek (hard!) op en gaat even dansen (ja echt!).

Pas na je wandeling of dansje ga je je tekst verbeteren. Zorg dat je verhaal begint met waarom dit verhaal belangrijk is voor de lezer. Als het voor de lezer duidelijk is waarom de tekst van belang is, dan is de tekst direct boeiender om te lezen.

Is je tekst klaar? Mooi. Dan heb je zowaar een heel artikel geschreven. Dit artikel kan op je blog of in je nieuwsbrief. Heb je geen blog of nieuwsbrief.. gebruik ‘m dan als basis voor je pitch. Een heldere boodschap die leidt tot resultaat is niet alleen online handig, maar offline natuurlijk net zo.

Voor vandaag ben je klaar. Herhaal deze oefening minstens nog een keer deze week. Gebruik een onderwerp uit dezelfde kleur. Hoe meer je schrijft over een onderwerp in deze kleur, hoe groter de kans dat je het bijbehorende doel gaat halen. En… Hoe vaker je schrijft, hoe beter je er in wordt.

If writing about your business is hard – there’s something wrong with your business… – John Jantsch

Heb je een vraag, stel ‘m dan bij Geef een reactie

Ga verder met oefening 9.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.