Analyse

Na de vorige drie oefeningen heb je nu een structuur van waaruit je oneindig veel updates kunt schrijven. Dat zie je nu misschien nog niet, maar dat komt wel. Deze week gaan we eerst beginnen met een grondige analyse van wat je hebt opgeschreven. Je focust hierbij op wat je bij het Nog verder inzoomen van de vorige oefening hebt ingevuld (in de staande kolommen dus).

Nuttige vragen

Ik geef je een paar vragen. Met die vragen maak je een analyse van dat wat je tot nu toe gedaan hebt. Het zal je veel inzicht geven in wat voor jou zinvol is om te zenden, en wat voor je doelgroep zinvol is om te ontvangen.

Stel jezelf de volgende vragen, en markeer gebieden in de kolommen met kleuren:

  • Waarmee onderscheid ik me het meeste van mijn collega’s? Maak deze zaken geel.
  • Waarmee verdien ik de meeste omzet? Maak deze zaken rood.
  • Staan er zaken in de kolommen die wel tijd en energie vergen, maar waar ik niet veel mee verdien? Streep deze zaken door met zwart!
  • Welke zaken uit de kolommen vind ik het leukste om te doen? Maak deze zaken oranje.
  • Waarover krijg ik de meeste complimenten? Maak deze zaken groen.
  • Waarmee zou ik me liever niet meer bezig houden? Streep ze door met zwart!
  • Waarmee wil ik me in de toekomst graag bezig houden? (Staan ze er nog niet? Zet ze er dan alsnog bij!) Maak deze zaken blauw.

Zijn er gebieden die je meerdere kleuren kunt geven… geen punt. Kennelijk zijn dat belangrijke zaken voor je, waar je het vaak over zult hebben. 

IMG_5022

Inzicht

Nu heb je inzicht in wat waardevol voor je is om te zenden. Het hangt af van jouw wens. Heb je omzet nodig? Dan ga je het dus hebben over de zaken die je rood hebt gekleurd. Wil je een nieuwe richting op? Laat het de wereld weten en deel op elk online en offline platform wat je net blauw gemaakt hebt. En over zaken die energie vreten en weinig opleveren HEB JE HET NIET MEER! Alles wat je aandacht geeft groeit. En je wilt natuurlijk dat alleen dat wat je of omzet of energie -of beide- geeft groeit.

Voorbeeld 1: Autobedrijven verdienen vaak het meeste aan het onderhoud dat zij op auto’s plegen. De verkoop van auto’s is natuurlijk ook fijn, maar daar zijn de marges zo dun… In het zenden in de sociale media (én op live bijeenkomsten in de vorm van pitches of gesprekken) is het dus veel zinvoller om het te hebben over onderhoud dan over de verkoop van auto’s.

Dit was een heel helder inzicht voor een autodealer. Vanaf dat moment gaf hij zijn volgers tips over bijvoorbeeld het toevoegen van antivries als het weer dreigde om te slaan tegen de winter én over een actie waarbij dit gratis door de garage gedaan werd in combinatie met een winterbeurt waarbij de auto gecheckt wordt op alle kritieke punten om goed de winter door te komen.

Als mensen voor een actie binnenkomen, en tevreden zijn over de manier waarop ze geholpen worden, dan is de kans dat ze terugkomen aanzienlijk. Het is de beste manier om vertrouwen op te bouwen. En als je ze eenmaal in huis hebt, kun je mensen een nieuwe actie aanbieden…. bijvoorbeeld om terug te komen voor een zomerbeurt.

Voorbeeld 2: Een zakelijke dienstverlener had haar bedrijf verdeeld in een aantal speerpunten. Haar hele manier van omgaan met klanten en het leveren van haar dienst was compleet uitgedacht in een fantastisch stappenplan. Na het doen van deze oefening bleek dat zij naar buiten toe niets van haar mooie manier van werken liet zien… ze had het alleen over dat waar al haar collega’s het ook over hadden. Dit zie ik heel erg vaak, en het is doodzonde!

 

In de praktijk blijken ondernemers maar al te vaak te zenden wat iedereen in het vakgebied doet. Beetje jammer… want waarom zouden klanten naar jou gaan, als jij hetzelfde doet als ieder ander. Het gaat er juist om dat jij aan de buitenwereld laat zien wat jij anders doet! 

 

Heb je een waardevol inzicht gekregen? Laat het me weten! Je kunt je verhaal kwijt bij Geef een reactie… Wil je liever ‘entre nous’ reageren, dan kun je me een mail sturen met je antwoorden.

Ga verder met oefening 8.

Belangrijke PS

PS: bij de live workshops ontstaat er altijd veel onrust bij deze oefeningen rondom inzoomen. Voel je onrust, dan doe je het waarschijnlijk goed. Het kan zijn dat je je ineens realiseert dat je je tot nu toe op de verkeerde doelgroep gericht hebt. Of dat je iets moet aanpassen aan je dienstverlening. Doe iets met je inzichten, je krijgt ze niet voor niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.