nog verder inzoomen

Je hebt inmiddels gezorgd voor een ruggengraat. Alles wat je gaat schrijven, draait met deze ruggengraat grofweg rondom hetzelfde thema. Begin je met deze ruggengraat als uitgangspunt aan het schrijven van je boodschap, dan zal geen potentiële klant zich aangesproken voelen. Je boodschap zal vaag en conceptueel zijn, en niemand triggeren tot actie.

Volgen vooral collega’s je? Bingo!

En toch is dit wat veel bedrijven doen. Misschien doe je het zelf ook wel, zonder dat je het je realiseert. Je kunt het controleren als je al actief bent met sociale media. Wordt je voornamelijk gevolgd door vakbroeders en -zusters? Bingo! Alleen zij snappen waar je het over hebt. Maar zelfs zij worden vanuit dit niveau niet verleid om te reageren.

Ben je dus wel aan het zenden, maar komt er eigenlijk nooit een reactie terug? Dan heeft de inzet van sociale media niet zo gek veel zin. Zonde van je tijd, zonde van je energie. Tijd om een flinke stap te maken qua verdieping. Dat gaan we deze week doen.

Vertrouwen bouwen

Die ruggengraat is belangrijk, als beginpunt. Want door gebruik te maken van de ruggengraat bouw je vertrouwen. Je zwabbert niet, je werkt vanuit een vaste kern. Dat is fijn voor je publiek. Ze kunnen tenslotte pas bij je kopen als ze je kennen, mogen én vertrouwen. Jij bouwt aan dat vertrouwen door een consistent beeld van jezelf te tonen. 

Nadat je wist wat je ruggengraat was ben je gaan inzoomen. Als het goed is heb je een verdeling gemaakt in ongeveer 6 bolletjes (kwam je maar tot 3, geen punt. Minder is een probleem. Neem in dat geval even contact met me op: nancy@10-social.com).

Vakjargon

Ga je vanuit deze bolletjes schrijven, dan zal nog steeds geen enkele klant getriggerd worden om te reageren. Je gebruikt vanuit dit niveau veel vakjargon. En vakjargon.. dat is een taal die je klant niet begrijpt. Collega’s weer wel. Dus.. als je voornamelijk reacties van collega’s krijgt, dan is de kans groot dat je op dit niveau schrijft.

Bovendien blijf je vanuit dit niveau hangen in stappenplannen, pilaren van je bedrijf, stappenplannen, afdelingen. Kortom, jouw bedrijfsproces. En frankly… daarin is je klant helemaal niet geïnteresseerd. Je klant wil een oplossing voor zijn probleem. Hoe je dat doet moet je zelf weten, als je het probleem maar oplost.

Vandaag gaan we nog verder inzoomen. Maak rechthoeken onder elk bolletje. En schrijf in de rechthoek ALLES wat je te binnen schiet. ALLES wat te maken heeft met dat wat in de bovenbalk en in het bolletje staat. Emoties, gedachten, boeken, klanten, quotes, woorden… schrijf op wat je te binnen schiet. En laat je werkboek open in je buurt liggen, zodat je steeds kunt aanvullen als je iets te binnen schiet.

Je hoeft hierbij niet systematisch te werk te gaan. Schrijf dus op waar, wanneer en wat je maar wilt. Je kunt het niet verkeerd doen. Wat mij altijd erg helpt om vrij te denken is werken met een potlood. Schrijven en gummen, gummen en schrijven. Alles wat je schrijft is klad. En als je iets beters bedenkt kan het er altijd bij. Als je ruimte tekort komt, sla je de bladzijde om en ga je verder.

IMG_5021

Als je vanuit dit niveau gaat schrijven wordt het interessant. Je zit hier op een concreet niveau, en als het goed is ga je vanzelf in normale-mensen-taal schrijven. Ik zeg er met opzet bij.. als het goed is. Om te checken of je geen vakjargon gebruikt kun je je werkblad geven aan iemand die niets weet van jouw vak. Je buurmeisje van 14? Je moeder? Je voetbalmaatje? Mij maakt het niet uit, zolang het maar geen medewerker of collega is.

Jij hebt zelf niet door dat je vakjargon gebruikt, dus doe dit echt. Ooit had ik een advocaat in training die zeker wist dat dit checken niet nodig was. Toen hij het toch deed bleek een leek op zijn vakgebied 22 woorden niet te begrijpen die hij had opgeschreven. Toch jammer, als jij je best doet en potentiële klanten niet begrijpen wat je schrijft. Zo bellen ze je natuurlijk nooit.

Let op: Er zijn vakgebieden waar mensen niet veel op zullen reageren. Dit zijn vakgebieden waar schaamte of diep verdriet omheen hangt. Je weet zelf vast wel of dit op jouw werkgebied slaat. Stiefkinderen, scheiden, afvallen, afscheid, regressietherapie, stervensbegeleiding zijn voorbeelden van de vakgebieden waarover ik het heb.

Dat neemt niet weg dat het wel heel belangrijk is om actief te zijn in de sociale media. Misschien reageert er geen hond, maar reken maar dat de mensen die jou nodig hebben je boodschap wel lezen. En dat je beter vindbaar wordt als je actief bent met sociale media.

Voorbeeld: Een van mijn klanten houdt zich bezig met advies aan stiefmoeders. Geen onderwerp waarbij je kunt rekenen op veel reacties en het delen van jouw boodschap. Mensen vinden het nu eenmaal een lastig onderwerp. Ook al ben je het nog zo eens met een stiefmoeder-issue.. je zult het niet zo gauw je eigen kring in gooien. Bang voor trappen op lange tenen of aanwakkeren van emoties.

 

En toch werden de berichten van deze klant opgevangen. En wel door een journalist. Hij las haar updates regelmatig, en toen het in een radiouitzending over samengestelde gezinnen ging zat deze klant in de uitzending, als expert. Toch niet zo’n gek resultaat van haar sociale media inzet.

Heb je een vraag, stel ‘m dan bij Geef een reactie

Ga verder met oefening 7.

PS: de foto helemaal bovenin komt van Lobbes.nl. Mijn topleverancier van badeendjes. En dit vergrootglas koop je ook bij Lobbes.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.