uitstraling

Vorige keer ben je bezig geweest met jouw waarden. Waarom is dat nou zo belangrijk…? Omdat het beeld dat jij van jezelf schetst online, overeen moet komen met wat jouw potentiële klant ziet offline – met jou dus, in levende lijve. En dat off- en online beeld moet ook weer kloppen met je persoonlijkheid. Alleen als alles klopt, het hele verhaal, het hele plaatje – offline & online – geeft het je authenticiteit, en authenticiteit geeft vertrouwen.

Alleen als mensen je kennen, aardig vinden en vertrouwen kunnen ze je klant worden.

know like trustIk heb het hierboven over de know, like, trust-factor. Een heel bekende marketingwijsheid. De riedel is eigenlijk langer: know, like, trust, try, buy, repeat, refer… Je kunt met je sociale media inzet ruim voorbij de helft komen op deze route. Je kunt ervoor zorgen dat je doelgroep je leert kennen, dat ze je goed/leuk/aardig vinden, gaan vertrouwen. Je kunt er met gratis stappenplannen, gouden tips of een webinar voor zorgen dat mensen je eens proberen. Daarna zullen ze makkelijker tot kopen overgaan. En zijn ze tevreden, dan is de kans op herhalingsaankopen groot en zul je aan anderen aanbevolen worden.

Wees jezelf

Het is wel belangrijk dat het beeld dat je van jezelf toont klopt met de werkelijkheid. Als carrièretijger wil je jezelf niet als feestbeest profileren. Terwijl dat voor iemand met flexibiliteit, humor, spontaniteit en creativiteit boven aan de lijst al een veel minder grote misser is dan voor iemand met ambitie, perfectionisme en erkenning bovenaan de lijst (let op: het is nog steeds een misser! Alléén een slijter of wijnhandelaar kan zich een profielfoto met glas in de hand permitteren. En ook een slijter of wijnhandelaar laat zich liever niet online zien in kennelijke staat).

De begrippen die je gekozen hebt als jouw belangrijkste waarden kun je gebruiken als de leidraad van alles wat je doet. Wil je een quote of een stelling poneren op twitter, Facebook, LinkedIn of waar dan ook… leg ‘m naast je waarden. Botst ‘t? Niet doen. Botst ’t niet.. doen!

Een voorbeeld:

Gisteren had ik een fysiotherapeute aan de telefoon. Ze vertelde me dat ze haar privé twitter- en Facebookaccount zoveel leuker vond dan haar zakelijke. Dat ze met de privé accounts ook veel actiever was. De zakelijke accounts gebruikte ze alleen om de echt zakelijke informatie op te plaatsen. Er was nog nooit een klant uit gekomen. 

Het was een leuke spontane vrouw die ik aan de lijn had. Als ik op zoek zou zijn naar een fysiotherapie praktijk dan zou dat spontane en vrolijke me heel erg aanspreken. In plaats van het spontane en vrolijke was er een website met de geijkte stockfoto’s en veel wit. Saaie zakelijke informatie over hoe een afspraak te maken, een heel gemiddelde fysiotherapie praktijk… laat maar.

Zou deze vrouw meer van zichzelf laten zien, dan zouden mensen voor hààr kiezen. Mensen die houden van spontaniteit en vrolijkheid wel te verstaan. Zou zij online delen dat zij een speciale belangstelling (passie, hartstocht) heeft voor vrouwen met zwangerschapsgerelateerde rugklachten, dan zou zij dat soort vrouwen aantrekken… en dus meer werk krijgen waarvoor ze een extra grote passie voelt. In plaats daarvan had deze praktijk een 13 in een dozijn uitstraling. Doodzonde!

Reden voor ondernemers om te doen wat de anderen ook doen, is dat het eng is om zo dicht op je eigen huid te komen. Dat het eng is om je bloot te geven. Om te laten zien wie je werkelijk bent. Omdat het ook mensen af zal stoten. En natuurlijk is dat zo. En toch… ze kunnen liever online op je afknappen dan in real life.

Hier zeg ik ’t je nog eens, maar dan in een filmpje:

 

Het is geweldig als iemand online op je afknapt. Was je samen een kop koffie gaan drinken, dan was het ook gebeurd.. alleen dan had het je ook nog tijd gekost.

Okay… ik geloof dat je wel begrijpt dat het handig is om dit allemaal in je achterhoofd te houden. We gaan een oefening doen. We gaan werken aan de ruggengraat van jouw online activiteiten. Je kunt bij deze oefening geen fouten maken. Het kan wel zijn dat je gaandeweg tot nieuwe inzichten komt.. is dat zo, dan begin je gewoon opnieuw.

We zullen de komende oefeningen hierop voortborduren. Ik vertel je stap voor stap wat we gaan doen. Het zal je nu nog volledig onduidelijk zijn waar we heen gaan, en dat geeft helemaal niet. Er komt altijd iets moois uit deze oefening, ook bij jou. En onthoud… je kunt niets verkeerd doen. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je halverwege opnieuw wilt beginnen – en dat doe je dan gewoon.

  • Pak je schrift erbij en leg het in de breedte
  • Maak bovenin een brede balk

  • In de brede balk schrijf je wat je doet, maar niet op de manier die je gewend bent. Ik zal een voorbeeld geven: ik geef advies over de inzet van sociale media. Ik zou dus in die balk kunnen zetten Sociale media adviezen. Maar voor mij dekt dat de lading niet. De enige reden dat ik adviezen geef over sociale media, is dat ik ondernemers graag zichtbaarheid en vindbaarheid wil geven, zodat zij meer klanten en meer omzet zullen krijgen. Als dat beter zou kunnen op een andere manier, dan zou ik dat gaan doen. In mijn geval zet ik in de balk: Zichtbaarheid en vindbaarheid.

  • Als je hebt opgeschreven wat voor jou de lading dekt, dan leg je je schrift op een plek waar je veel komt. Zodat je af en toe kunt kijken of het je nog steeds bevalt. Schaaf bij, begin opnieuw, of ben heel tevreden met wat je hebt opgeschreven.
  • Volgende keer gaan we hiermee verder. Heb je deze oefening al eens met me gedaan? Doe ‘m gewoon nog een keer. Er komt altijd wel iets moois uit. Ook de 2e, 8e, en 11e keer dat je ‘m doet.

Heb je een vraag, dan kun je die stellen bij Geef een reactie… 

Ga verder met oefening 5.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.