passie

Ik geloof dat ondernemen een stuk makkelijker is als je een innerlijke drive, passie, vuur – of hoe je het wilt noemen – voelt. Begrijp me goed, er is totaal niets mis met geld verdienen. Ook niet met heel veel geld verdienen. Het is alleen veel makkelijker om jezelf door tegenslagen heen te slepen als je onderneemt vanuit een inwendig brandend vuur, anders dan puur en alleen geld verdienen. Een vuur dat ook brandt als er geen keiharde euri binnenlopen. Als het dan eens tegen zit ga je door, ondanks financiële zorgen. Omdat je mensen wilt en kunt helpen, waarde toe wilt voegen aan de wereld… hoe groot of klein die wereld ook is.

Plezier en passie, ook fijn voor je klanten

Bijkomend voordeel: Mensen werken graag met mensen die hun werk graag doen, met plezier en met passie. Dat geldt zowel voor klanten, als voor samenwerkingspartners en personeel. Als jij werkt vanuit passie, gedrevenheid, bevlogenheid, dan werkt dat besmettelijk. Dan word je een klantmagneet, en naast klanten trek je makkelijker samenwerkingspartners aan.

Je kunt anderen alleen aansteken als je zelf brandt.

Als jij weet wat jouw kernwaarden zijn, de waarden van waaruit jij onderneemt, de waarden die jouw leven jouw leven maken en die jou jou maken, dan krijg je iets unieks, iets eigens, iets authentieks. Als je uniek bent, helemaal jezelf, heb je veel minder last van concurrentie. Er is tenslotte helemaal niemand die zo goed is in jou zijn, als jij.

Ook met teamgenoten en samenwerkingspartners is het makkelijker werken als zij weten wat jou drijft, en als zij die drijfveren begrijpen en ondersteunen.

Kwetsbaar & naakt

Het naar buiten tonen van je waarden klinkt makkelijk. Maar is dat niet. Het voelt kwetsbaar, naakt, overdreven zelfs soms. En toch is het nodig. Kijk maar eens om je heen. Welke ondernemers springen eruit? Dat zijn die ondernemers die echt ergens voor staan. Die keuzes maken in de klanten die ze bedienen, in de producten of diensten die zij leveren, en de manier waarop. Die weten wie ze zijn, en zich gedragen, kleden en uiten op een manier die bij ze past.

En Alice in Wonderland vraagt aan de kat: ‘Welke kant moet ik op?’ De kat kijkt haar lachend aan. ‘Dat hangt ervan af waar je naartoe wilt,’ zegt hij. ‘Dat weet ik niet,’ zegt Alice. ‘O’, zegt de kat, ‘dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat!’

Voor jezelf geven jouw eigen waarden of drijfveren richting. Waar zeg je ja tegen, waar zeg je nee tegen. Wat doe je wel, en wat juist niet. Voor de buitenwereld geven je waarden je een duidelijk eigen karakter. Authenticiteit. De gunfactor. Vertrouwen. Consistentie.

Kernwaarden

Welke keuzes je maakt hangt af van jouw eigen waarden. Wat vind jij belangrijk. En dat gaan we vandaag onderzoeken. Ik hoor het je bijna vragen… ‘wacht even.. we zouden toch iets met sociale media gaan doen?’ En ja, dat gaan we, en daar zijn we al mee bezig. Jouw kernwaarden bepalen wat je zegt, hoe je het zegt, waar je het zegt, en wat je er voor beeld aan toevoegt. Dit is ongeveer het belangrijkste in het hele sociale media gebeuren. En er wordt zelden over nagedacht.

Waarden-oefening:

waarden-oefening

Kies maximaal 5 waarden die het beste bij je passen. Je zult waarschijnlijk moeten schrappen, en dat is goed. Meer dan 5 is niet de bedoeling, want daarmee verliest de oefening zijn kracht. (Minder dan) 5 woorden is prima.

Mis je een waarde op de lijst, voeg dan toe wat je wilt. Het gaat erom dat je jouw eigen kompas maakt, met de woorden die daar voor jou bij passen. Als je weet wat jouw 5 kernwaarden zijn, dan kun je bij alles wat op je pad komt besluiten… past dit wel of niet bij mij, ga ik dit wel of niet doen/ zeggen/ oppakken/ verkopen/ of verspreiden in de sociale media.

Schrijf elke kernwaarde die je kiest op in je schrift, en werk ze stuk voor stuk uit:

  • waarom is deze kernwaarde zo belangrijk voor je?
  • komt deze kernwaarde terug in je leven/je bedrijf?
  • of niet?
  • hoe wil je deze kernwaarde (nog meer) tot uitdrukking brengen in je leven/je bedrijf?

Je kunt jouw 5 kernwaarden zichtbaar voor anderen delen via Geef een reactie. 

Ben je benieuwd naar mijn kernwaarden? Kijk dan naar dit filmpje van nog geen minuut:

 

PS: De quote van Alice in Wonderland vond ik in het boek 365 dagen succesvol. Een fantastisch boekje, en een aanrader als je moeite hebt met deze oefening.

Ga verder met oefening 4.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.