Vanochtend stelde Ella me de volgende vraag:

 

“Een webinar… wat is dat nou eigenlijk?”

Goede vraag Ella. Een webinar kan van alles zijn. Feitelijk komt het er op neer dat er een presentatie (of training) wordt gegeven, terwijl de toehoorders niet in dezelfde ruimte zijn. Zowel de presentator als de deelnemers zitten achter hun eigen computer, op hun eigen plek.

Er zijn allerlei variaties mogelijk. Live, of een opname. Gratis of niet. Lang of kort. Informatief of puur op verkoop gerichte webinars. Bij de webinars die ik geef gaat ’t zo:

Het webinar is live, en iedereen die zich heeft ingeschreven ontvangt de opname. Zo kun je toch kijken, ook als er onverwacht iets tussendoor komt. Live meedoen is altijd leuker, want wat natuurlijk bij de opname niet meer lukt is vragen stellen. Bovendien doe ik een aantrekkelijk aanbod aan de live deelnemers.

Ik ben enthousiast over het geven van webinars omdat het een handige manier is om mijn kennis te delen. Ik hoef nergens naartoe. Jij ook niet. Bovendien kun je op een laagdrempelige manier tips krijgen, of even aan me ‘snuffelen’. Het kan twee kanten op. Of je vindt wat ik te zeggen heb boeiend (en mij leuk), óf je knapt af.

Dat is in beide gevallen goed nieuws. Want knap je af, dan heb ik daar niets van gemerkt. Ik zat tenslotte achter mijn eigen laptop, in mijn eigen omgeving. En vond je het webinar (en mij) leuk? Dan is dat natuurlijk ook goed nieuws. Je moet tenslotte ongeveer 13x contact hebben gehad voordat je kunt besluiten klant te worden (zo zeggen de mensen die er verstand van hebben). Het webinar was 1 van die 13x, en we hoefden er allebei ons huis niet eens voor uit.

Eerlijk gezegd voelde ik me de eerste paar keer een beetje belachelijk. Ik zit toch een beetje tegen mezelf te praten, zo in m’n eentje achter de laptop. Erger nog… ik zit letterlijk tegen mezelf te praten… ik zie m’n eigen kop voortdurend in beeld. M’n haar zit stom (per definitie), ik doe gek met m’n mond, of heb wallen… het is altijd wat. Dat leidt mijn aandacht ontzettend af. Ik ben niet de enige die hier last van heeft, iedereen vindt het lastig om zichzelf zo in actie te zien.

Na een paar keer modderen heb ik nu een mooie balans gevonden. Door een presentatie af te wisselen met live presenteren weet jij dat ik er echt ben, en word ik niet constant afgeleid door mezelf. Wat ik heel gaaf vind, is dat mensen zich vaak al tijdens het webinar inschrijven voor een volgende stap. Geweldig toch? Het mag dan m’n vak zijn, hierover blijf ik me verwonderen.

Wil je meedoen met mijn eerstvolgende webinar? Schrijf je hier inDan geef ik je tips voor je LinkedIn account waar je direct iets mee kunt.

Wil jij zelf een webinar geven, en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Laat het me weten. Ik weet hoe moeilijk het is om je weg te vinden in alle mogelijkheden. En ook hoe moeilijk het is om jezelf meer zichtbaar (en kwetsbaar) te maken. Ik help je graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.