Anoniem online roddelen en pesten..

Gossup

Gossip op Gossup

Het klinkt misschien nog best aardig.. een gratis app, waarmee je op de hoogte blijft van alle roddels in je omgeving. Het klinkt al meteen een stuk minder als de roddels anoniem geplaatst kunnen worden.

Populair onder jongeren, een vloek voor scholen

De app Gossup (voor Android Yik Yak) is toenemend populair onder jongeren. Zo populair dat een aantal scholen het nodig vond om ouders op te roepen met hun kinderen te praten over deze app en ze aan te sporen te stoppen met het plaatsen van berichten. Wat is er aan de hand? Via Gossup kun je berichten of foto’s plaatsen. De berichten en foto’s komen op een open forum, waarbij gossuppers met een ‘up’ kunnen aangeven of ze het bericht of de foto interessant vinden. Hoe meer up’s een bericht krijgt, hoe hoger het bericht stijgt op de ranking en hoe meer gebruikers dit bericht te zien krijgen. Dat dit een vloek is voor scholen kun je lezen in dit artikel dat vandaag in het Haarlems Dagblad stond.

online pesten wordt zo wel heel makkelijk

Om een account aan te maken maakt de app gebruik van je locatiegegevens. Meer is niet nodig, een account is anoniem. En helaas wordt online pesten zo wel heel makkelijk. En zo wordt Gossup ook gebruikt. Leerlingen worden gepest, docenten zwart gemaakt. Weinig verheffend, en voor de school ongrijpbaar. Accounts zijn tenslotte anoniem.

naaktfoto’s bij 50 up’s

Gossup wemelt van berichten waarvan m’n haren overeind gaan staan. Maud kondigt aan dat ze naaktfoto’s plaatst bij 50 up’s. Er wordt een 06-nummer gegeven van een ‘slet’ die in is voor alles en zo gaat het maar door. Er worden kinderen met naam en toenaam genoemd.. en niet op een positieve manier. Het zal je kind maar wezen.

wat moet jij hiermee?

Ik geef graag presentaties op middelbare scholen. Aan ouders. Ouders die vaak zelf helemaal niets hebben met sociale media. En er ook niets mee willen hebben. Ouders die niet begrijpen waarom hun kind ineens vastgebakken lijkt aan de smartphone of tablet. Die moeite hebben om tot een normaal gesprek te komen, omdat er constant berichten tussendoor komen waarop per direct moet worden gereageerd.. kennelijk. En ouders van wie het kind slachtoffer geworden is van laf anoniem online pesten.

Gossup is een gesprekje waard

Je mag als ouder niets hebben met sociale media, je hebt wel ervaring met communiceren. En met communicatie kun je je kind helpen. Offline, en online. Eerlijk gezegd zou ik het afschuwelijk vinden als mijn kind op zo’n manier genoemd zou worden, maar ook als mijn kind zulke berichten zou plaatsen.

just talk

In beide gevallen kan een kind wel wat begeleiding van een ouder gebruiken. Want je zult maar op zo’n manier door de school gaan.. en niet weten wie de rotzooi over je plaatst. In de middelbare schoolleeftijd kun je dit soort dingen nog niet in perspectief plaatsen en er vreselijk onder lijden. En als je kind dit soort berichten plaatst, dan zou ik dat ook willen weten. Misschien is ’t tijd voor een goed gesprek over gossip en Gossup.

hoe los je ’t op?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met Gossup. Plaats jouw kind onzin, wordt er onzin over je kind geplaatst, en hoe ga jij hierover in gesprek? Hoe heb je dit aangepakt? Hielp dit, of juist niet? Ik wil het heel graag weten, zodat ik andere ouders met jouw ervaringen kan helpen. Onderaan dit artikel (nog onder het contactformulier) kun je je reactie geven. Als je liever niet hebt dat jouw reactie op de site gepubliceerd wordt, dan kun je dat aangeven in je reactie en blijft ‘t for my eyes only.

informatie voor ouders

Tijdens presentaties aan ouders van kinderen van 12 jaar en ouder blijkt het heel verhelderend te zijn voor ouders om te horen hoe het bij anderen gaat. Het blijkt dat wat de ene ouder heel normaal vindt door de andere ouder als problematisch wordt ervaren. En het blijkt ook heel prettig te zijn om te horen hoe andere ouders het hele ‘online gebeuren’ (sociale media en gamen) aanpakken. Wordt het tijd voor een informatie- en gespreksavond voor ouders? Neem dan contact op.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.