Jouw kind en sociale media

kinderen en sociale media

Jouw kind actief in de sociale media.. wil je dat?

Onlangs is er veel ophef geweest rondom sociale media en kinderen. En dan met name rondom grooming, online kinderlokken. Op 8 oktober 2013 hoorde je de hele dag niets anders op radio en tv, en ook de kranten stonden er vol van. Heb je het gemist? Lees dan alsnog het artikel in de Volkskrant.

Bezorgde ouders

Wij zijn de eerste ouders die te maken hebben met kinderen die actief zijn of worden in de sociale media. En dat terwijl wij daar als ouders (over het algemeen) eigenlijk helemaal niet zo veel van begrijpen. Omdat ik moeder ben van 3 pubers én deskundig op het gebied sociale media, heb ik al veel bezorgde ouders te woord gestaan. Ik deel graag een e-mail van een bezorgde ouder:

Beste Nancy,

Mijn dochter zit heel veel op facebook, twitter en whatsapp. Dat doet ze vooral veel vanaf haar smartphone. Is sociale media gebruik wel veilig? Ik ben erg geschrokken van dat grooming verhaal. Wat kan ik er in godsnaam tegen doen? Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Een rigoreuze maatregel zoals de smartphone afpakken of internet afsluiten, lijkt me niet de oplossing..of wel? 

Natuurlijk snap ik deze bezorgdheid helemaal. Mijn kinderen zijn ook steeds meer met sociale media bezig. Ze maken zichzelf er snel wegwijs in. En omdat het op de telefoon (ook buiten je zicht) gebeurt heb je er als ouder niet echt zicht op.

Internet afsluiten?

Wat kun je nou als ouder doen om je kind te beschermen tegen enge dingen? Is internet afsluiten dan wel de smartphone/ipad/tablet/laptop afpakken een optie? Ik denk het niet. Sociale media zijn een realiteit in de wereld van onze kinderen. Of zoals m’n dochter treffend verwoordde: “E-mail is zoooo 2008.. moet je helemaal nadenken over tegen wie je het eigenlijk hebt.. whatsapp is veel handiger. Je gooit in de groep dat je naar de film wilt en diezelfde avond zit je met een groep bij de film..”.

Vrijheid blijheid?

Is helemaal vrij laten dan beter? Nee, dat denk ik ook niet. Het is van groot belang om met je kind te praten over potentiële gevaren van sociale media. De sociale media vormen een virtuele wereld waar veel ouders helemaal niks mee hebben. Voor kinderen is die virtuele wereld een belangrijk onderdeel van hun echte wereld. Overigens is dit precies hetzelfde als je kind voorbereiden op zonder toezicht buiten spelen (ook daar leer je ze dat je niet met vreemde mensen mee gaat) en zelfstandig deelnemen aan het verkeer (ook daar leer je ze de verkeersregels en zorg je ervoor dat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen).

Hallo… Contact!

Wat het belangrijkste is, is dat je contact houdt met je kind over wat er gebeurt online. En ik geef onmiddellijk toe.. dat is niet altijd makkelijk als ze met oordoppen in heel druk zijn met een groeps-chat. Preken werkt niet.. op geen enkel onderwerp, dus ook niet over sociale media. Belangstelling werkt veel beter. Wat is er nou eigenlijk zo leuk aan? En met wie heeft je kind contact? En waarover dan? Als je het vraagt uit belangstelling is de kans op een antwoord veel groter dan wanneer het klinkt als een verhoor.

Een beetje verbieden dan… 

Verbieden van het gebruik van de sociale media… ik zou er niet aan beginnen. Verbieden op bepaalde tijden.. dat lijkt me dan weer heel verstandig. Bijvoorbeeld tijdens de maaltijd (en dat geldt dan natuurlijk ook voor de ouders). Of tijdens de nacht. Dat lijkt misschien een open deur, maar toch blijken heel veel pubers ’s nachts actief te zijn… En mensen met minder goede bedoelingen wil je niet in je buurt van je kind, zeker niet ’s nachts. Ook niet in de virtuele wereld.

Je kind veilig actief in de sociale media

Je kunt je kind heel makkelijk een stuk veiliger gebruik laten maken van de sociale media, door de privacy instellingen wat aan te passen. Laat je kind twitteren met een account met een slotje, en stel bij facebook in dat updates alleen gezien kunnen worden door vrienden. Leer je kind alleen contact te hebben met mensen die zij ook in het echte leven kennen. Op deze manier beperk je het risico enorm, en kan je kind genieten van het plezier en de enorme voordelen van communiceren via de sociale media.

Dit is de wereld waarin je kind opgroeit

Nog even ter inspiratie een filmpje waarin in één klap duidelijk wordt hoe snel onze wereld aan het veranderen is. Een wereld waarin sociale media in toenemende mate dé manier van communiceren is. Jouw kind groeit op in deze wereld. En dus is het zijn of haar manier van communiceren..

PS: De foto komt van een artikel dat ik vond.. het gaat over hoe opvoeders en onderwijs omgaan met sociale media. Het is een wat ouder artikel, maar volgens mij is het vandaag niet anders dan toen. Niet voor niets wordt in het artikel geschreven over een impasse.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.