Gelden de oude marketingregels ook bij sociale media?

Nancy Koornwinder

Internet heeft het marketingmanagement zodanig getransformeerd dat traditionele strategieën zijn verouderd. De traditionele aanpak van de marketingstrategie is niet meer duurzaam. Vandaag de dag verbinden de klanten met het bedrijf op een manier die fundamenteel verschilt van de traditionele aanpak en via communicatiekanalen waarover een bedrijf geen controle heeft.’
(Tekst: B2B Goes Social Symposium)

Een quote uit een artikel van Management team. Onderin vind je de link naar het oorspronkelijke artikel van Radi Jaarsma. Gelukkig is Radi het met me eens dat de quote onzin is. Natuurlijk is er best het een en ander veranderd op het gebied van marketing met de komst van internet en sociale media. Maar het verschil is minder fundamenteel dan de quote suggereert, en ook minder fundamenteel dan vele social media types suggereren. In feite is er een mooi marketingkanaal bij gekomen. Niet meer, niet minder. Een heel krachtig kanaal, als je het goed gebruikt. Dat wel.

Wat wil de klant

Waar gaat het om in het marketing-vak. Grofweg gaat het er om dat je doelen stelt, dat je je doelgroep(en) bepaalt en uitzoekt hoe je je doelgroep zo goed mogelijk kunt bereiken. En dat is ook precies waar het om gaat in de sociale media. Alleen vergeten veel bedrijven om doelen te stellen. Dat is alsof je de deur uit loopt zonder eindbestemming. Dan kun je lopen tot je een ons weegt. Ga je achteraf evalueren, dan is het moeilijk om te bepalen of je wandeling zinvol was. Je zult mooie dingen zijn tegengekomen. En je zult minder mooie dingen zijn tegengekomen. Maar vond je wat je zocht? Waarschijnlijk niet. Dat ligt niet aan de wandeling. Dat ligt aan het gebrek aan een doel.

Twitter als verwijzer

De auteur van het artikel twijfelt over het nut van twitter voor bedrijven als Yarden. Te vluchtig, te oppervlakkig, te beperkt. Tja.. daar ben ik het nu eens helemaal niet mee eens. Natuurlijk kan een bedrijf als Yarden de complete boodschap niet kwijt op twitter. Welk bedrijf kan dat wel? Zij kunnen wel een bepaalde filosofie rond leven en dood, rouw en respect, troost en liefde delen via twitter. Met linkjes naar pagina’s waar meer informatie te vinden is, of waar het verhaal diepgaander gebracht wordt. Op de website natuurlijk… Zo komen er veel meer bezoekers op de website en maken veel meer mensen kennis met het bedrijf Yarden. Daarmee is Yarden niet anders dan andere bedrijven.

Kennis delen

Ook mensen die geconfronteerd worden met dood, rouw en verdriet zijn actief op twitter. Het zou toch mooi zijn als Yarden die mensen steun kan geven met zoiets simpels als een mooie tekst? Het levert misschien niet van vandaag op morgen klanten op, maar ook daarin verschilt Yarden niet van andere bedrijven. Alles draait om het delen van kennis. En kennis delen kost tijd. Bij uitstek is een uitvaart iets dat we maar een paar keer in ons leven meemaken – gelukkig. Daarom kan juist een bedrijf als Yarden kennis delen via sociale media. Onzin dat het te vluchtig zou zijn. Twitter en Facebook kunnen verwijzen naar een niet-vluchtige en informatieve website, die met de inzet van sociale media gewoonweg makkelijker en vaker gevonden wordt.

Sociale media is geen doel op zich

De kracht van sociale media zit ‘m in de mogelijkheid om je kennis te delen met ongelooflijk veel mensen. En deel je je kennis, dan kunnen mensen die die specifieke kennis nodig hebben dat opvangen via de sociale media. Inzet van sociale media mag geen doel op zich zijn. Net zoals netwerken geen doel op zich mag zijn. Netwerken zonder doel = borrelen. Sociale media zonder doel = zonde van je tijd.

Gelden de oude marketingregels ook bij social media?

Uhm.. ja.

Sociale media: nog steeds de oude marketingregels – Online strategie – Experts – MT Management Team, de business uit het nieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.