Wat kun je op twitter doen in 10 minuten per dag?

badeend

Tijdvreter

Ik hoor het zo vaak…

Twitter.. ik begin er niet aan. Naast alle email, netwerkborrels, en beurzen ook nog twitteren.. Ik moet ook m’n gewone werk nog doen.

En zo is ’t ook. Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Blog, Google+.. het komt er allemaal bij. Je zou je de hele dag kunnen vermaken op de sociale media. Maar dat is het doel niet. Tenminste.. wat mij betreft zou je zo kort mogelijk bezig moeten zijn met sociale media, eigenlijk precies genoeg om het voor je te laten werken. Zodat het geen tijdvreter is, maar tijd oplevert. Tijd die je anders zou moeten besteden aan acquisitie. Of research.

10 minuten

Stel: je hebt 10 minuten per dag voor je zakelijke sociale media gebruik. Wat zou je moeten doen – of juist niet – in die 10 minuten. Die 10 in 10 Social staat er niet voor niets.. ik ben zelf begonnen met het verzinnen van een systeem van 10 minuten per dag, omdat.. nouja, omdat ik nog wel iets anders te doen heb. Werken.. en niet onbelangrijk.. leven.

Eerlijk is eerlijk

In het vervolg heb ik het voornamelijk over twitter. Dat is nu eenmaal mijn lievelings-sociale media. Toch kun je je totale social media gedrag in niet heel veel meer dan 10 minuten managen. Echt, het kan.. als je er maar systeem in brengt. En dan maak ik 1 uitzondering – een blog. Voor het schrijven van een goed blog heb je meer tijd nodig. Eerlijk is eerlijk.

Must do’s

Wat zijn nou de absolute musts, die je maar weinig tijd hoeven te kosten. Het allerbelangrijkste: Post op reguliere basis een goede tweet. Heb je geen inspiratie, of heb je die juist elders gevonden? Verwijs dan naar goede blogposts of internetsite. Als je kijkt naar de tweets van toppers zoals @TweetSmarter, @MayemStudios of @MQTodd bijvoorbeeld, zie je dat het werkt en heeft gewerkt voor hen.

Geven loont

Tweet dus simpelweg over de beste sites, blogpost die je maar kunt vinden in jouw vakgebied. Je kent vast wel een paar goede blogs of twitteraccounts… Twitter hierover. Ja, je promoot je concurrent.. don’t worry.. Vroeger was ’t gezegde kennis is macht.. nu is het geven loont.

Plannen

Om een constante en reguliere stroom van tweets te krijgen is het plannen van tweets essentieel. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Hootsuite en ik plan ’s morgens in 2 minuten 5 tweets voor de hele dag. Natuurlijk zijn er ook andere tools te vinden voor het plannen van tweets, die ongeveer hetzelfde doen zoals CoTweet, TweetDeck, Buffer (sinds kort ook mobiel), SocialOomph, Twuffer en Tweetcaster (maakt gebruik van buffer).

Durf te volgen

Volg relevante mensen. Aaron Lee, alias @AskAaronLee op Twitter, een van de meest prominente twitter gebruikers zei ooit:

De beste Twitter tool die er bestaat is de twitter volg/follow button.

En eigenlijk heeft hij volkomen gelijk. Om al die moeite die je er in stopt rendabel te maken, is het belangrijk dat je mensen volgt die je goed vindt. Dat kunnen mensen zijn die goed zijn in jouw vak, mensen waar je tegenop kijkt. En ook mensen die inspirerend zijn. Om het je wat makkelijker te maken zijn er goede gecategoriseerde lijsten (directories) waar je de relevante en interessante mensen kunt vinden. Bijvoorbeeld met sites zoals Twellow, WeFollow of Listorious kun je zoeken op kennis en locatie.

Bloggers

Een andere tip die me enorm hielp is het volgen van bloggers. In een blog staat nu eenmaal meer relevante informatie dan in een tweet. Want wat kun je kwijt in 140 karakters..? Je kunt met een tweet verwijzen naar een boeiend blog. Als je dit regelmatig doet, gaan jouw volgers er op vertrouwen dat je ze wijst op goede informatie. Dat levert trouwe volgers op. Het is makkelijk om voor jou relevante te vinden. Zoek met belangrijke keywords bij de bovenstaande directories, klik op de volg/follow button..et voilá.

Bruine kroeg

Sociale media is niet voor niets sociaal. Het gaat om interactie. Ik vergelijk twitter vaak met een bruine kroeg, waarin heel veel onzin verkondigd wordt, maar waarin ook mooie vriendschappen ontstaan, deals gesloten worden en informatie uitgewisseld.. In het begin duurt het even voor je aansluiting met iemand vindt. Je kijkt wat rond en probeert een ingang te vinden in een gesprek. Of je start zelf een gesprek. En als dat maar boeiend genoeg is haken mensen vanzelf aan.

Contact graag

Zo is het op twitter ook. Het wordt pas echt wat als je contact maakt. Hieraan zou je dus ook de meeste tijd moeten spenderen. Maak contact. Deel je kennis, geef advies. Het levert misschien niet onmiddellijk meer volgers op, maar je laat wel zien dat je meer bent dan een spammer. Je krijgt persoonlijkheid. En met persoonlijkheden hebben mensen graag contact. Bovendien.. elke keer dat jij je kennis deelt op twitter laat je zien dat jij verstand van zaken hebt.

Sociale zaken

Vind je het lastig om conversaties aan te gaan op twitter? Begin dan met het bedanken van mensen die je tweets geretweet hebben. Bekijk hun profiel, misschien kun je iets nuttigs of relevants zeggen. Ook kun je nieuwe volgers verwelkomen. Misschien is er iets in hun bio wat je aanspreekt. En anders is er misschien wel een leuk youtube filmpje met bloopers uit jouw vakgebied bijvoorbeeld. Je kunt antwoord geven op een vraag die via twitter gesteld wordt. Dat kan een vraag zijn die in jouw timeline binnen komt, maar je kunt ook kijken bij #durftevragen of #dtv.

Hoe doe jij het?

Waar ik benieuwd naar ben.. hoe doe jij het? Hoe manage jij de tijd die je kwijt bent aan sociale media?

Een reactie op “Wat kun je op twitter doen in 10 minuten per dag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.