Je doelgroep bereiken op twitter – zonder, of met heel weinig volgers…

Zakelijk Twitteren

De grootste misvatting over zakelijk twitteren kwam ik dit weekend tijdens een bijeenkomst met heel veel ondernemers weer heel veel tegen, namelijk:

Twitter heeft zakelijk gezien voor mij helemaal geen zin, want ik heb heel weinig volgers.

Dit is echt onzin. Dat is nu juist het prachtige van twitter. Ook zonder volgers komen je tweets – als ze goed geschreven zijn, en op de juiste tijd gepubliceerd – precies in het hart van je doelgroep terecht. Hiervoor heb je een piepklein beetje kennis nodig van twitter, en van het geheime wapen:  de hashtag.

De hashtag

De hashtag is niet meer dan het hekje. Maar plaats je het voor een woord in een tweet, dan wordt het een zoekterm. Mensen die twitter sociaal gebruiken lezen de tweets van de mensen die ze volgen. Mensen die twitter zakelijk gebruiken lezen alleen die tweets die nuttige informatie bevatten (tenminste, als ze hun tijd nuttig besteden). En ze herkennen die tweets aan de hashtags.

Een voorbeeld: Ik ben kleurspecialist (wil je weten hoe dat zit? Lees dan wat meer over de achtergrond van 10 Social). Omdat ik wil dat mensen die om de een of andere reden belangstelling hebben voor kleur mijn tweets lezen, zet ik achter elke tweet die het toelaat #kleur. Mensen die belangstelling hebben voor kleur, hebben (bijvoorbeeld in Tweetdeck) een speciale kolom aangemaakt die ze #kleur genoemd hebben. Elke tweet waarin #kleur voorkomt, landt in die kolom. Of ze mij nu kennen of niet. Je kunt je voorstellen dat dit een heel krachtig hekje is.

Tweetdeck

Het wordt nog mooier. Werk je al met Tweetdeck, maar weet je niet hoe je een speciale kolom aan moet maken? Druk dan eens op een hashtag (een # met welk woord dan ook eraan vast), en er ontstaat vanzelf een kolom met deze zoekterm.

Als je een beetje gaat spelen met hashtags vind je er vanzelf een die goed werkt bij jouw doelgroep. Alhoewel het niet altijd even makkelijk is… voordat ik begon met 10 Social gaf ik naast kleuradvies ook lichtadvies. En naast het twitteraccount @kleurkleur had ik een account @lichtplan.

Can’t win them all

Mijn zoektocht naar een goede hashtag om mijn doelgroep te bereiken liep uit op een teleurstelling. Bij #verlichting bleek ik te stuiten op allerlei verlichte en fylosofische types die heel druk waren met het ontdekken van wie ze nu echt zijn, bij #lichtplan, #lichtplannen of #lichtontwerp waren alle concurrenten al actief en bij #lampen belandde ik tussen de webwinkels. Ach ja.. can’t win them all. Tot nu toe is dit het enige voorbeeld waarbij het me niet gelukt is de juiste hashtag te vinden.

Houd er rekening mee dat leestekens niet kunnen in een hashtag. #meet&great wordt de #meet. #Bed&Breakfast wordt #Bed. Je kunt je voorstellen dat dit niet helpt bij het bereiken van je doelgroep. Maak er gewoon #BedBreakfast van. Twitteraars vergeven ’t je wel.

Workshop

Heb je vragen over de hashtag? Heb je een aanvulling of een mooi voorbeeld.. dan vind ik het heel leuk als je op dit blog reageert. Wil je weten hoe je twitter zakelijk optimaal kunt inzetten, zonder dat het je veel tijd kost? Kom dan naar de workshop: zakelijk twitteren – 10 minuten per dag.

2 reacties op ‘Je doelgroep bereiken op twitter – zonder, of met heel weinig volgers…

  1. Zo te zien kreeg je tot nu toe nog geen reacties op deze blog. Onbegrijpelijk. Want je komt met direct toepasbare informatie die, wie weet, iets oplevert voor je business. Gezien het groot aantal blogs dat je al schreef, laat je je niet ontmoedigen om door te gaan. Dat is mooi. Mijn ‘archief’ is nog mager, want ik ben een groentje op dit punt.

    1. Welkom in de wondere wereld van het bloggen Groentje.. 🙂 Succes. En plezier!

      Je hebt gelijk.. heel weinig mensen reageren op het blog. Publicatieangst noem ik dat. Wat me schrijvende houdt is dat heel veel mensen wel IRL reageren. En de stukken die ik schrijf zijn meestal in antwoord op een vraag van een cursist geschreven. Er is dus altijd 1 lezer die het stuk boeiend vindt. Gelukkig.

      Fijn dat je de informatie direct toepasbaar vindt. Dat is precies de bedoeling. Dank je wel voor het compliment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.